Dnešní summit eurozóny má odvrátit či zmírnit krizi eura

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. května (ČTK) - Lídři členských států eurozóny se na dnešním summitu v Bruselu pokusí odvrátit nebo alespoň zmírnit největší krizi evropské jednotné měny za dobu její existence. Euro se ocitlo pod tlakem kvůli problémům Řecka, které balancuje na pokraji bankrotu. Důvěru v evropskou jednotnou měnu nevzbudila ani finanční pomoc pro Řecko ve výši 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu korun). Kurz eura k dolaru se tak pohybuje na dlouhodobých minimech.

Program vrcholné schůzky se soustředí na krátkou a obecnou větu "závěry z řecké krize". Dá se předpokládat, že premiéři a prezidenti 16 evropských zemí, které platí eurem, se již příliš nebudou vracet k samotné finanční pomoci a budou debatovat především o případné změně rozpočtových pravidel.

Podle diplomatů lze jen těžko od pátečního summitu čekat nějaké konkrétní výsledky. Eurozóně nicméně nezbývá než alespoň naznačit případné změny v rozpočtových pravidlech. V současnosti totiž hrozí, že řecká dluhová krize se rozšíří i na další země, především do Portugalska a Španělska.

Někteří ekonomové i investoři zůstávají k dalšímu vývoji v eurozóně skeptičtí. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman věří, že bankrot Řecka je nevyhnutelný a celá země bude muset "téměř jistě" vystoupit z eurozóny. Řekové podle něj potřebují nastartovat ekonomický růst a jedinou cestou je návrat k národní měně a její následná devalvace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK