ČSÚ: Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 10,2 pct.

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 10,2 procenta po únorovém růstu o sedm procent. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce v březnu meziměsíčně vyšší o 0,7 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v březnu meziročně vzrostla o 24,8 procenta. Zvýšila se rovněž produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 15,9 procenta a pryžových a plastových výrobků o 19,3 procenta. Produkce naopak nejvíce klesla u ostatních nekovových minerálních výrobků, a to o 8,6 procenta. Snížila se také výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení o 11,2 procenta a výroba nábytku o 9,7 procenta.

Po očistění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla březnová průmyslová produkce proti předchozímu roku o osm procent. Letošní březen měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den více.

"Postupné oživování ekonomické aktivity v zemích našich největších obchodních partnerů, především Německa, se promítá do vyšší zahraniční poptávky, z čehož začíná český průmysl profitovat," komentoval březnová čísla Jan Vejmělek z Komerční banky. Růst o 10,2 procenta podle něj překonal tržní očekávání. "Že by se nemuselo jednat pouze o jednorázový výkyv ukazuje statistika nových objednávek, které rostou dvouciferným tempem," dodal.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 15,8 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 16,5 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů a výroba základních kovů, slévárenství a hutní zpracování kovů.

Tržby z průmyslové činnosti se v běžných cenách v březnu meziročně zvýšily o pět procent. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 9,9 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 49,2 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v březnu meziročně snížil o 8,6 procenta. Průměrná nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 7,4 procenta a činila 24.972 korun.

Za první letošní čtvrtletí průmyslová produkce meziročně vzrostla o 7,5 procenta. K meziročnímu růstu za první tři měsíce roku nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 35,8 procenta, výroba pryžových a plastových výrobků o 17,1 procenta a výroba základních kovů a hutní zpracování kovů o 25 procent.

Průmyslová výroba naopak v prvním čtvrtletí meziročně klesla nejvíce ve výrobě nekovových minerálních výrobků, a to o 14,3 procenta. Výroba nábytku se snížila o 17,7 procenta a výroba nápojů o 6,4 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v prvním čtvrtletí meziročně vyšší o 2,5 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně snížil o 11 procent a jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 5,8 procenta na 23.788 korun. Nové zakázky ve vybraných odvětvích za první letošní tři měsíce meziročně vzrostly o 9,6 procenta.

Průmyslová produkce podle údajů zveřejněných Eurostatem v letošním únoru v evropské sedmadvacítce meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK