Bridgestone se ve čtvrtletí dostal do zisku čtyř miliard Kč

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. května (ČTK) - Největší japonský výrobce pneumatik Bridgestone v prvním čtvrtletí vykázal čistý zisk 17,6 miliardy jenů (čtyři miliardy Kč) po ztrátě 34,9 miliardy jenů před rokem. Oznámila to dnes firma, která nyní těží z oživení na trhu s automobily.

Tržby společnosti meziročně stouply o 16 procent na 659,1 miliardy jenů. Firma dnes rovněž zvýšila odhad provozního zisku pro celé první pololetí o více než 60 procent na 50 miliard jenů. V prvním čtvrtletí činil provozní zisk 36 miliard jenů po ztrátě 12 miliard před rokem, napsala agentura Reuters.

Bridgestone byl podobně jako další výrobci pneumatik zasažen poklesem poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské krize. Trh s automobily ale oživil díky vládním krokům na podporu prodeje a zlepšujícím se ekonomickým podmínkám.

Bridgestone minulý týden oznámil, že investuje 105 milionů eur (2,7 miliardy Kč) do rozšíření výrobních kapacit své továrny v Polsku, aby uspokojil silnou evropskou poptávku po špičkových pneumatikách pro osobní automobily. Bridgestone dominuje světovému trhu s pneumatikami společně s francouzským rivalem Michelin a americkým konkurentem Goodyear Tire & Rubber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK