Analytici: Růst průmyslu potvrzuje, že aktivita v ekonomice sílí

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Březnový růst průmyslové výroby potvrzuje, že aktivita v ekonomice nabírá na síle, shodli se analytici oslovení ČTK. Český průmysl táhne především poptávka ze zahraničí, která je ale podle nich velmi zranitelná. Průmyslová produkce v březnu zrychlila své tempo růstu na 10,2 procenta z únorových sedmi procent.

"Dynamika růstu průmyslové výroby se postupně zvyšuje už od loňského prosince, kdy se produkce posunula poprvé do kladných hodnot," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Existuje podle něj však stále hodně známek o tom, že oživení v průmyslu je prozatím křehké. Oživení výroby není plošné, celá řada odvětví se potýká s klesající či jen slabě rostoucí výrobou, dodal.

"Akcelerace průmyslu nabírá obrátky," dodal analytik Patria Finance David Marek. Zatímco finanční trhy propadají panice, v reálné ekonomice přichází známky oživení ze všech stran. Průmyslu podle něj pomáhá především zlepšující se kondice eurozóny, kam směřuje většina produkce. V posledních týdnech přichází z Německa a dalších zemí eurozóny převaha pozitivních informací. Klíčovými odvětvími českého průmyslu jsou výroba automobilů a hutnictví, podotkl.

"Výsledek to je ještě lepší, když si uvědomíme, že již vyprchal efekt šrotovného," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Na druhou stranu velký jásot podle něj také není namístě. Loni touto dobou byl totiž rekordní propad. Srovnávací základna byla tedy tak nízko, že s růstem musel dnes počítat každý, poznamenal.

Stav ekonomiky se pozná až v dalších měsících, když bude možné meziroční srovnání s měsíci, kdy ekonomika rovněž rostla, doplnil náměstek ministra pro strategii a ekonomiku průmyslu Erik Geuss . "Dnes žijeme ve světě, kdy do hospodářství zasahují nečekané globální vlivy včetně růstu cen ropy a přírodních katastrof. Musíme být připraveni na moment, kdy při surfování na vlně oživení narazíme na řecký korálový útes, přistaneme na mexických mělčinách, či se zastavíme o islandský vulkán," varoval.

Oživení českého průmyslu by mělo pokračovat i v dalších měsících, míní analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Rizikem bude prý vývoj v Evropě. Pokud by se realizoval černý scénář vývoje řecké krize, zkomplikovalo by to podle něj oživení v Evropě a tedy i v českém průmyslu. Analytik ČSOB Petr Dufek předpokládá, že letošní nárůst výroby v průmyslu se může pohybovat okolo čtyř procent.

Nadějí do budoucna je solidní růst zakázek, jejichž průměrné tempo za posledních pět měsíců dosahuje téměř deseti procent, upozornil Sobíšek. Optimismus zrcadlí podle Marka také index nákupních manažerů, který v dubnu vystoupal na nejvyšší hodnotu za poslední dva roky. Z posledních zahraničních statistik připomněl výrazné zvýšení firemních zakázek v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK