ČLFA: Leasing movitých věcí v prvním čtvrtletí klesl o pětinu

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí klesl meziročně o téměř dvacet procent na 8,34 miliardy Kč. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o 13,1 procenta na 8,8 miliardy Kč. Objem úvěrů pro podnikatele stoupl meziročně o 7,4 procenta na pět miliard Kč. ČTK o tom dnes informovala ČLFA v tiskové zprávě.

"V prvním čtvrtletí se příliš nezlepšilo ekonomické prostředí pro nebankovní finanční produkty nabízené členy ČLFA. Leasingové, nebankovní úvěrové a factoringové obchody byly i nadále ovlivněny doznívající ekonomickou recesí a s ní související stagnací investic i poklesem poptávky po spotřebitelských finančních produktech. Nezlepšily se ani podmínky pro získávání refinančních zdrojů nebankovních finančních institucí," komentovala asociace letošní vývoj trhu.

Podíl operativního leasingu na celkovém leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků vzrostl v prvním čtvrtletí na 28,3 procenta.

I nadále v leasingu movitých věcí dominuje leasing silničních vozidel. Proti předchozímu roku se zvýšil podíl leasingu osobních aut meziročně z 22,7 procenta na 33,8 procenta. Snížil se podíl leasingu lehkých užitkových aut z 15,9 procenta na 5,5 procenta. Souvisí to s umožněním odpočtu daně z přidané hodnoty při pořízení osobního vozu loňskou novelou zákona o DPH, což vedlo k ústupu od leasingu osobních vozů "s mřížkou“ vykazovaných za užitkové.

Meziročně se zvýšil podíl leasingu strojů a zařízení na 31,5 procenta z 29,7 procenta v prvním čtvrtletí 2009. To je mimo jiné důsledek rostoucího zájmu o leasing fotovoltaických zařízení. V prvním čtvrtletí 2010 dosáhl jeho podíl na celkovém leasingu movitých věcí 8,9 procenta.

Spotřebitelské úvěry členů asociace se v letošním prvním čtvrtletí poskytovaly ve formě osobních půjček (2,48 miliardy Kč), revolvingových úvěrů (3,92 miliardy Kč) a financování v místě prodeje (2,37 miliardy Kč). Meziročně dále vzrostl podíl revolvingových úvěrů ze 42,1 procenta na 44,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK