Růst prodeje aut v Británii v dubnu výrazně zpomalil

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Británii v dubnu meziročně stoupl o 11,5 procenta díky levnějším úvěrům a zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám. Zaznamenal tak již desátý nárůst za sebou. Uvedl to dnes britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT). Tempo růstu nicméně výrazně zpomalilo z březnových 26,6 procenta. Březen byl posledním měsícem, kdy mohli Britové využít vládní program šrotovného.

"Duben byl pro britský automobilový průmysl dalším dobrým měsícem. Reakce soukromých kupců byla příznivá navzdory konci programu šrotovného," upozornil generální ředitel SMMT Paul Everitt.

Britové mohli od poloviny loňského května žádat o slevu 2000 liber (téměř 60.000 Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vyměnili za více než deset let starý vůz. Polovina peněz byla od vlády, druhá od prodejců a výrobců aut. Vláda na program původně vyčlenila 300 milionů liber, později ohlásila navýšení této částky o dalších 100 milionů.

"Vzhledem ke konci programu šrotovného a zvýšení daně z přidané hodnoty z 15 na 17,5 procenta na začátku ledna existuje velmi reálné nebezpečí, že prodej automobilů v příštích měsících výrazně klesne," uvedl analytik Howard Archer z firmy Global Insight.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates nedávno předpověděla, že prodej automobilů v celé západní Evropě v letošním roce kvůli ukončování programů šrotovného klesne o osm procent na 13,7 milionu vozů. Celosvětový prodej by se měl přitom podle její prognózy zvýšit o čtyři procenta na 66,9 milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK