V Plzeňském kraji meziročně výrazně vzrostla výstavba bytů

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 7. května (ČTK) - V Plzeňském kraji v letošním prvním čtvrtletí meziročně výrazně vzrostla bytová výstavba. Investoři dokončili 464 nových bytů, meziročně o 110 bytů více. Nových se jich začalo stavět 642, meziročně o 269 více, tedy o 42 procent, zejména díky výstavbě bytových domů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

U dokončených bytů skončil Plzeňský kraj letos v mezikrajském srovnání na šestém místě od konce; nejlépe na tom jsou Praha, Středočeský a Jihomoravský kraj. V kategorii zahájených bytů je ale třetí nejlepší po středních Čechách a jižní Moravě.

V Česku stavbaři v prvním čtvrtletí dokončili 9199 bytů, což je meziroční pokles o 1,2 procenta. Nových bytů se začalo stavět 6272, tedy o 28,1 pct méně. V bytových domech se nejčastěji staví dvoupokojové byty s obytnou plochou 52 m2, u domků čtyři pokoje s 94 m2.

Z celkového počtu 464 dokončených bytů v Plzeňském kraji jich vzniklo v prvním čtvrtletí nejvíce v rodinných domech, a to 236. Meziročně tento počet klesl o devítinu. Zahájené byty v rodinných domcích meziročně poklesly z 251 na 220. Naopak výstavba bytových domů výrazně vzrostla. U dokončených ze 37 na 65, u zahájených z 54 na 269.

Nejvíce bytů vzniká v Plzni. Projekty s 50 až 60 byty vznikly nebo rostou na Borech u Svazáčku, v Malostranské ulici na Slovanech, první etapa Na Švabinách na Doubravce, v Černické ulici v centru u zimního stadionu, ve Skvrňanech na výjezdu na Vejprnice a dva domy v Černicích naproti Olympii. "Bytová výstavba v krizi trochu zbrzdila, ale ne dramaticky. Spíše je to o nabídce a poptávce, tedy o potřebě skutečného bydlení a nekupují se byty na spekulaci," řekla ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká. Menší projekty, tedy jeden dva bytové domy, běží. Problémy jsou mnohem více v klientech než v záměrech.

V Klatovech připravují soukromí investoři tři střední projekty na plánickém a horažďovickém předměstí a v Soběticích. V Rokycanech je před startem výstavba 72 bytů v bývalých kasárnách, staví se 16 bytů v centru u hotelu Bílý lev. Domažlice intenzivně připravují první etapu 62 parcel pro rodinné domky Na Bábě, téměř všechny jsou prodány. Tachov má připraven velký projekt v bývalé Rybeně, ale soukromý developer od něj odstoupil. "Zatravníme to. Pokud se zlepší situace na trhu s byty, stavělo by se na komerční bázi. Pokud ne, uvažujeme, že bychom tam začali stavět například chráněné byty," řekl starosta Ladislav Macák.

Vývoj bytové výstavby v Plzeňském kraji:

1. čtvrtletí 2008

1. čtvrtletí 2009

1. čtvrtletí 2010 dokončené byty

562 354 464 zahájené byty

577 373 642

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK