Pražská burza v uplynulém týdnu klesla o více než desetinu

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Pražská burza odepsala v 18 týdnu více než desetinu zisků, index PX klesl o 10,1 procenta na 1146,6 bodu. V červených číslech skončily všechny tituly systému SPAD. Nejvíce klesly akcie mediální CME, nejmenší pokles zaznamenala společnost Pegas Nonwovens. Vyplývá to z výsledků burzy.

"První květnový týden byl ve znamení prudkých výprodejů napříč finančními trhy, které negativně reagovaly na problémy kolem řešení řeckého problému se zadlužením a jeho financování," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Nejvíce klesajícím titulem byla mediální společnost CME, která oznámila horší než očekávané výsledky a snížila i výhled na letošní rok. Akcie firmy oslabily o 21 procent na 530,5 koruny za kus. Nejméně klesajícím titulem týdne byl Pegas Nonwovens, jehož akcie odepsaly 3,3 procenta a zavřely na 433,5 koruny za kus. "Zde nebyla zveřejněna žádná významná zpráva," zmínil Vaníček.

Příští týden bude podle něj nadále ve znamení sledování situace kolem Řecka, z makroekonomických dat bude následující týden spíše chudší. Na pražské burze bude nadále pokračovat výsledková sezóna. V úterý zveřejní výsledky ČEZ, ve středu Telefónica O2 a ve čtvrtek Unipetrol.

"Celkově očekáváme, že příští týden bude na trzích přetrvávat nervozita a tudíž i lehce prodejní nálada, nicméně ke konci týdne bychom očekávali stabilizaci především v případě pozitivního výsledku pomoci Řecku. V opačném případě, tedy při zablokování pomoci, bychom očekávali opětovný tlak na finančních trzích," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK