Dolar roste díky zprávě o nezaměstnanosti

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích posiluje díky zprávě o vývoji nezaměstnanosti za duben. Na euro i nadále negativně působí obavy o finanční zdraví Řecka a dalších zemí eurozóny a evropská měna by mohla za uplynulý týden vykázat k dolaru nejhorší ztráty od října 2008.

Kolem 17:00 SELČ dolar vůči jenu posílil o 0,6 procenta na 91,08 JPY. K euru vzrostl o 0,3 procenta na 1,2629 USD. Za tento týden již euro vůči dolaru kleslo o 5,2 procenta a od počátku letošního roku ztrácí téměř 12 procent. Vůči jenu euro posílilo o 0,9 procenta na 115,64 JPY, ve čtvrtek se propadlo až pod 111 JPY, což byla nejnižší hodnota od roku 2001.

Zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v dubnu 290.000 nových pracovních příležitostí, což bylo nejvíce za čtyři roky a mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se však kvůli nárůstu pracovní síly zvýšila na 9,9 procenta z březnových 9,7 procenta.

Zpráva z USA sice zvýšila důvěru v oživení americké ekonomiky, avšak celkově zůstává nálada na trhu nervózní kvůli obavám o vývoj v Evropě. Německo sice schválilo svoji účast na finanční pomoci pro Řecko, analytici se však stále obávají o zdraví dalších zemí eurozóny, jako Španělsko a Portugalsko.

Britská libra se dnes v reakci na výsledky voleb vůči dolaru propadla na roční minimum pod 1,45 USD. Volby v Británii skončily patem, protože žádná ze stran nedosáhla potřebné většiny ve sněmovně zajišťující možnost samostatného sestavení kabinetu. Později libra část ztrát smazala, protože šéf vítězných konzervativců David Cameron se vyslovil pro vytvoření koaliční vlády konzervativců s liberály, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK