CME chce zatím držet hotovost a s akvizicemi počkat na oživení Zprávu jsme ve 4. a 5. odstavci doplnili o výhled na letošní rok, aktualizovali jsme cenu akcií v 9. odstavci, upravili jsme. --------------------

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizi Nova a další stanice, má zatím v plánu držet hotovostní rezervy a s dalšími akvizicemi počkat na oživení reklamního trhu. V dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl generální ředitel CME Adrian Sarbu.

CME měla na konci března v hotovostních rezervách 494,4 milionu dolarů (přes deset miliard Kč). Společnost v prvním čtvrtletí snížila čistou ztrátu meziročně o pět procent na 42,3 milionu dolarů a její výnosy se o pět procent zvýšily na 143,6 milionu USD. Středeční výsledky a výhledy byly vesměs výrazně horší, než se čekalo, a akcie CME na to reagovaly propadem o více než 21 procent.

"Vzhledem k situaci na našich trzích v prvním a druhém čtvrtletí se nedotkneme hotovostních rezerv, dokud neuvidíme stabilní oživení," řekl Sarbu. Firma ve středu sdělila, že na trzích, kde působí, ve druhém čtvrtletí počítá s celkovým poklesem výdajů na reklamu asi o tři procenta. Za celý letošní rok by se ale měl reklamní trh stabilizovat.

CME se potýká s propadem výdajů na televizní reklamu od finanční krize ve druhé polovině roku 2008 a loni se její příjmy z reklamy propadly o 30 procent. Společnost očekává, že na předkrizovou úroveň se reklamní výdaje nevrátí dříve než v roce 2012.

CME se nyní zaměří na své dosavadní trhy, kde chce růst "organickým způsobem" čili vnitřním rozvojem, který není tak nákladný jako akvizice. "Jakmile se to zvedne, rozhlédneme se kolem a uvidíme, jaké příležitosti tu jsou," řekl Sarbu.

CME působí v šesti zemích střední a východní Evropy. Největšími trhy jsou pro ni český a rumunský, působí ale rovněž v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku a na Slovensku. Letos se firma stáhla z Ukrajiny. Se vstupem na polský trh CME podle Sarbua nepočítá, protože tam je příliš velká konkurence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK