Fico chce od summitu deklaraci s podmínkami pro slovenskou půjčku

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. května (zpravodaj ČTK) - Slovensko si prý bude chtít na dnešním summitu eurozóny prosadit jednostrannou politickou deklaraci. Obsahovat by měla podmínky, za nichž Slováci půjčí 816 milionů eur na tři roky Řecku vrávorajícímu kvůli dluhům nad propastí státního bankrotu. Píše o tom server EUObserver, který iniciativu dává do spojitosti s předvolební politickou atmosférou na Slovenskou.

Slovensko podle serveru zmírnilo svůj postoj k mezinárodní pomoci Řecku. Tomu by eurozóna s Mezinárodním měnovým fondem měla poskytnout během příštích tří let půjčky zhruba 110 miliard eur (přibližně 2,9 bilionu Kč). Na Slovensko, které je členem eurozóny od loňska, připadá z této částky 816 milionů eur (asi 21,2 miliardy Kč).

Pomoc je podle Fica jediným smysluplným řešením, která má eurozóny k dispozici. Aby se daly věci do pohybu ministři financí eurozóny už podepsali takzvanou smlouvu věřiteli.

Zatímco Francie, Německo a Nizozemsko s Portugalskem už v parlamentech schválily svůj díl pomoci, Slovensko to nechá na příští vládě a zákonodárcích, uvedl server. V zemi se konají ze necelých šest týdnů volby a problém pomoci Aténám se stal jedním z témat politické kampaně.

Právě kvůli domácím politickým důvodům chce Fico prosadit onu jednostrannou deklaraci, která by jasně určila podmínky, za nichž Bratislava také poskytne peníze do balíku pomoci přidá. Podle zdrojů serverů by to mělo obsahovat to, že to bude schváleno parlamentem a také, že tomu musí odpovídat pokrok v Řecku v prosazení reforem dohodnutých s EU a MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK