Eurozóna definitivně schválila řeckou pomoc, zpřísní pravidla

08.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. května (zpravodajové ČTK) - Lídři členských států eurozóny se na summitu v Bruselu shodli na zpřísnění unijních rozpočtových pravidlech. Zároveň schválili finanční pomoc pro silně zadlužené Řecko v celkové výši 110 miliard eur (zhruba 2,8 miliardy korun). Novináře o tom dnes v noci informovali nejmenovaní diplomaté.

Jednání nicméně ještě pokračují a státníci v současnosti údajně připravují text závěrečného prohlášení. Premiéři a prezidenti však mohou pouze naznačit konkrétní zpřísnění rozpočtových pravidel.

Podle informací ČTK by se již v neděli odpoledne v Bruselu měli ještě sejít ministři financí všech 27 členských států Evropské unie. Některým zemím se totiž nelíbí, že strukturální změny hospodářské politiky unie by se měly odehrávat zejména na půdě eurozóny.

Evropští politici si od upravených pravidel slibují, že by se již neměla opakovat řecká krize. Experti očekávají, že komise může například navrhnout posuzování národních rozpočtů ještě předtím, než se dostanou do národních parlamentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK