Objem spotřebitelských úvěrů v USA v březnu vzrostl

08.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. května (ČTK) - Celkový objem spotřebitelských úvěrů ve Spojených státech se v březnu nečekaně zvýšil o 1,95 miliardy USD (39,5 miliardy Kč), tedy jedno procento, na 2,45 bilionu USD. V únoru naopak klesl o 6,21 miliardy USD. Za posledních 14 měsíců se objem úvěrů zvýšil teprve podruhé, poprvé to bylo v lednu. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila americká centrální banka (Fed). Údaje nezahrnují hypoteční úvěry, půjčky na bydlení a úvěry jištěné nemovitostmi.

Zpráva naznačuje, že americké domácnosti se cítí jistější a mohly by začít zvyšovat výdaje, které jsou důležité pro udržení hospodářského oživení. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak pokles úvěrů o 3,8 miliardy USD. Únorový údaj Fed revidoval z původních 11,51 miliardy USD.

Zpráva však ukázala, že Američané i nadále omezují užívání kreditních karet. Objem revolvingových úvěrů, které tvoří hlavně úvěry prostřednictvím kreditních karet, klesl o 3,19 miliardy USD, tedy 4,5 procenta. Snížil se tak již 18. měsíc za sebou. Revolvingový úvěr umožňuje opakovaně čerpat prostředky v předem dohodnuté výši. Ostatní úvěry, jako půjčky na auta, spotřební zboží či vzdělání, naopak stouply o 5,15 miliardy USD, tedy 3,9 procenta.

Úvěry od loňského února stabilně klesaly, protože domácnosti kvůli hospodářské krizi omezovaly své výdaje a více šetřily. První růst zaznamenaly až letos v lednu, a to o 3,2 procenta. V únoru se naopak snížily o tři procenta.

Ekonomové doufají, že trh se spotřebitelskými úvěry se brzy stabilizuje a obnoví se jeho růst, i když mnoho bank v reakci na finanční krizi zpřísnilo úvěrové podmínky. Ekonomy léta znepokojovala nízká míra úspor v USA, nyní se však obávají, že pokud se úvěrový trh nestabilizuje a objem úvěrů se nezačne zvyšovat, mohlo by to zmařit ekonomické oživení. Výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě USA podílejí 70 procenty, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK