MMF schválil poskytnutí úvěru pro Řecko

09.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. května (ČTK) - Výkonný výbor Mezinárodního měnového fondu na svém mimořádném zasedání schválil poskytnutí úvěru zadluženému Řecku v objemu 30 miliard eur (775,65 miliardy Kč). Půjčka od MMF je součástí širšího balíku pomoci v rozsahu 110 miliard eur pro zemi, na které se dohodli zástupci fondu s představiteli eurozóny a řeckou vládou. Vyplývá to z dnešního prohlášení MMF.

Eurozóna k záchrannému plánu přispěje 80 miliardami eur. Představitelé eurozóny pomoc pro Řecko schválili v noci z pátku na sobotu.

Řecko se díky pomoci nejméně v příštích třech letech vyhne bankrotu. Výměnou za pomoc však musela země přislíbit další hluboké škrty výdajů a zvýšení daní. Vláda bude muset v rámci programu snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta hrubého domácího produktu z loňských 13,6 procenta. Už letos má schodek klesnout na 8,1 procenta HDP.

V Bruselu se dnes zatím sešli ministři financí Evropské unie a jednají o novém krizovém mechanismu, který by měl v budoucnosti EU ochránit od opakování krize, která by se podobala řecké. Evropská komise nejspíš navrhne ministrům financí EU zvýšení finančních prostředků v "záchranném" fondu EU z 50 na 110 miliard eur. Komise bude ale chtít i právní zakotvení bilaterálních půjček, jejichž prostřednictvím mají země eurozóny v následujících třech letech poskytnout zadluženému Řecku 80 miliard eur.

Řecko prožívá od konce loňského roku těžkou dluhovou krizi a hrozil by mu státní bankrot, pokud by v příštích týdnech nezískalo miliardy eur na refinancování splatných dluhů. Atény musí 19. května splatit část dluhopisů, což by podle současného harmonogramu měly stihnout, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK