EU možná dá na zajištění finanční stability až 500 miliard eur

09.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. května (zpravodajové ČTK) - Evropská unie by mohla dát na zajištění vlastní finanční stability až 500 miliard eur (zhruba 13 bilionů korun). Měly by zabránit rozšíření řecké dluhové krize do dalších zemí. Novináře o tom informovaly nejmenované diplomatické zdroje. Ministři financí EU o fungování podpory dále jednají.

Pokud by to bylo potřeba, celkem 440 miliard eur (zhruba 11,5 bilionu korun) má putovat ze zemí eurozóny a část z Mezinárodního měnového fondu. Evropská komise by o 60 miliard eur na 110 miliard eur (o 1,5 bilionu korun na zhruba 2,8 bilionu korun) navýšila objem finančních prostředků v takzvaném záchranném fondu EU, z nějž mohou čerpat pomoc země mimo eurozónu. Ministři financí EU v Bruselu ovšem dále jednají a není jasné, zda jde o konečnou částku.

Nejohroženějšími zeměmi eurozóny, které by podle ekonomů v blízké budoucnosti mohly potřebovat finanční pomoc, jsou Portugalsko a Španělsko. Hovoří se ale i o Itálii či Irsku. Eurozóna již pomohla silně zadluženému Řecku, jemuž slíbila pro příští tři roky úvěry ve výši 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun). Dalších 30 miliard (téměř 800 miliard korun) dnes pro Řecko schválil Mezinárodní měnový fond.

urm pkt vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK