Ve středních Čechách nezaměstnanost klesla na 7,2 procenta

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Ve středních Čechách klesla v dubnu nezaměstnanost o čtyři desetiny procentního bodu na 7,2 procenta. Udržela si druhou nejnižší hodnotu v Česku. V evidenci středočeských úřadů práce bylo 49.629 lidí schopných okamžitě nastoupit do práce. Proti březnu to byl pokles o 2701 osob. Na jedno volné místo připadalo 14 uchazečů. Informace dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Jaroslav Minařík z příbramského úřadu práce ČTK řekl, že celkem bylo v kraji na úřadech práce evidováno 50.706 uchazečů u zaměstnání, tedy o 2613 méně než na konci března. "Důvodem poklesu jsou již obnovené sezonní práce v plném rozsahu, například ve stavebnictví, zemědělství, povrchových lomech, údržbě lesa a podobně. Částečně situaci na trhu práce pozitivně ovlivňují nástupy některých uchazečů na nově vytvořená pracovní místa v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Situace v květnu by mohla mít obdobný charakter," dodal.

Proti loňsku byl celkový počet evidovaných uchazečů o 11.166 osob vyšší a míra nezaměstnanosti meziročně stoupla o 1,6 procentního bodu.

Během dubna se přišlo nově zaregistrovat 5779 osob a z evidence bylo vyřazeno 8392 uchazečů. Z celkového počtu registrovaných bylo 48,6 procenta žen, podíl absolventů škol a mladistvých byl 5,9 procenta a osob se zdravotním postižením 11,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK