Evropské akcie přivítaly záchranný plán EU výrazným zpevněním

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Evropské akciové trhy dnes díky záchrannému plánu Evropské unie prudce oživily z pátečního sedmiměsíčního minima a zahájily několikaprocentním růstem. Plán v celkové sumě kolem 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun) rovněž výrazně posílil ceny dluhopisů ohrožených zemí eura, čímž snížil úroky, které tyto země musí platit. Na devizovém trhu od časného rána silně zpevňuje euro a jeho kurz se v Evropě už vrátil nad 1,30 dolaru.

Hlavní evropský akciový index FTSEurofirst 300 zahájil růstem o tři procenta na 997 bodů a před 10. hodinou SELČ již překonal hranici 1000 bodů a získával 4,8 procenta. Minulý týden ztratil 8,9 procenta, což byl jeho nejhorší výkon od listopadu 2008, kdy globálními trhy otřásala nejhorší fáze globální finanční krize.

Ministři financí EU se v noci v Bruselu dohodli, že v případě potřeby poskytne unie členským zemím, které se dostanou do podobných potíží s dluhy jako Řecko, až 500 miliard eur (12,8 bilionu Kč). Celý mechanismus, který má bránit šíření řecké krize, má platit tři roky a jeho celková výše by se spolu s příspěvkem Mezinárodního měnového fondu měla pohybovat kolem 750 miliard eur. Kroky, které zabrání šíření krize a zmírní napětí na finančních trzích, podnikne rovněž Evropská centrální banka s pomocí amerického Fedu a dalších centrálních bank světa.

Růst vedly akcie bank, jejichž index STOXX Europe 600 vyskočil o více než deset procent. Bankám se uleví zejména díky krokům ECB, které zmírní ochromení peněžních trhů vzniklé v posledních dnech za eskalace evropské dluhové krize.

Růstem reagovaly na evropský plán už akcie v Asii, protože obavy z šíření řecké krize v posledních týdnech doléhaly na globální trhy. Tokijský index Nikkei získal 1,6 procenta, jihokorejská burza posílila o 1,8 procenta a Hongkong hlásil růst o 2,5 procenta.

Rostly také ceny rizikovějších vládních dluhopisů, což znamená pokles jejich úroků. Klesaly tak přirážky, které investoři požadují k úrokům okrajových zemí eura vůči německým dluhopisům. Řecká přirážka se tak snížila o téměř tři procentní body na 7,86 bodu a ze svých maxim od zavedení eura sestoupily i úroky portugalských a španělských dluhopisů. Klesly také náklady pojištění dluhů těchto zemí.

Na devizovém trhu výrazně rostlo euro, které minulý týden kleslo až na 14měsíční minimum 1,2510 USD. Vůči dolaru evropská měna sílila dopoledne v Evropě už o zhruba dvě procenta a dostala se nad hranici 1,30 dolaru, pod kterou před týdnem klesla poprvé za poslední rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK