ČEZ dokončil nákup většinového podílu v ústecké Dalkii

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes dokončila fúzi se společností Dalkia Ústí nad Labem a stala se majitelem 85 procent jejích akcií. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Eva Nováková. Cenu, která je složena z variabilní a pevné částky, ČEZ nesdělil. Stoprocentní hodnota Dalkie Ústí nad Labem je 6,3 miliardy korun. ČEZ se zároveň za 3,6 miliardy korun stal vlastníkem 15procentního podílu v Dalkii ČR.

Dalkia Ústí nad Labem zahrnuje zejména teplárnu Trmice a zhruba pětinový podíl v Tepelném hospodářství Ústí nad Labem. V Ústí nad Labem již ČEZ vlastní teplárenskou společnost Martia a firmu PPC Úžín, která disponuje stavebním povolením na výstavbu paroplynové elektrárny v sousedství města.

Součástí ujednání mezi ČEZ a Dalkií je opce na zbývající 15procentní podíl v ústecké firmě. Za určitých podmínek může Dalkia podle Novákové získat svůj 85procentní podíl zpět. "Obě opce souvisí se zájmem obou stran na bezproblémové kontinuitě činnosti v Ústí nad Labem a budoucím vývoji dalších jednání o potenciálních majetkových transakcích," dodala. Fúzi minulý týden povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

ČEZ podle Novákové touto akvizicí naplňuje dlouhodobé zájmy v teplárenství. "ČEZ bude nyní moci ve spolupráci s městem snadněji optimalizovat svoje záměry a plánovat investice v regionu, a to zejména s ohledem na zabezpečení dlouhodobých dodávek tepla ve vztahu k ekologii a ceně tepla," řekla.

Vlastnictví trmické teplárny může být pro ČEZ klíčové v jeho snahách postavit na Ústecku paroplynovou elektrárnu. Společnost dosud narážela na odpor některých představitelů města, občanských iniciativ i obyvatel. Obávali se, že nová elektrárna zhorší životní prostředí.

"ČEZ bude snižovat svoje celkové emise v Ústeckém kraji. Pro zlepšení životního prostředí v Ústeckém kraji modernizuje Skupina ČEZ elektrárny a staví nové zdroje s vysokou účinností, takže výsledné emise budou hluboko pod limity stanovenými Evropskou unií," uvedla Nováková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK