Před MZe se sešly desítky lidí k protestu proti tendru Lesů ČR

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Před budovou ministerstva zemědělství na pražském Těšnově se dopoledne sešly desítky lidí. Protestem, který organizuje Hnutí Duha a Sdružení živnostníků v lesním hospodářství, chtějí stát přimět ke zrušení mnohamiliardového tendru na lesnické práce vyhlášeného státním podnikem Lesy ČR. Podle informací ČTK zástupce ekologů a drobných podnikatelů v lesním hospodářství dnes přijme ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Na transparentech, které někteří demonstranti drží, stojí například hesla "Pane ministře, nepoškozujte zdraví našich lesů", či "Tendry zničí tisíce pracovních míst na venkově".

LČR kritiku odmítají a na obhajobu vypsaných tendrů tvrdí, že na jejich formě se shodly ministerstvo, sněmovna, odbory a dozorčí rada. V únoru nicméně podnik přistoupil k částečné změně pravidel pro prodej vytěženého dřeva, kdy původní záměr, že veškeré dřevo budou obchodovat vítězové soutěže, změnil tak, že desetina dřeva bude prodána přes veřejné trhy, například komoditní burzu či elektronickou aukci. To však kritiky neuspokojilo.

Kromě okamžitého zrušení tendrů zástupci protestujících organizací požadují vypsat přechodné jednoleté tendry na rok 2011 podle dosavadního modelu. Dalším požadavkem jsou organizační změny v zadávání zakázek a prodeje dřeva, zejména zmenšení územních jednotek, na které se zadávají práce tak, aby na ně dosáhli i menší a střední firmy a živnostníci. Demonstranti po ministerstvu chtějí také připravit novelu lesního zákona a nového zákona o státním podniku Lesy ČR.

Na dnešní demonstraci se podle Hnutí Duha měli sejít milovníci přírody i drobní podnikatelé z venkova, turisté, vědci a známé kulturní osobnosti. "Akci podporují také nestátní vlastníci lesů," uvedlo Hnutí Duha.

Kritici tendru tvrdí, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Malé pily prý budou mít problém se získáváním dřeva. Tendr podrobily kritice Společenstvo dřevozpracujících podniků ČR a Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. K zastavení soutěže vyzvala Strana zelených, nelíbí se ani lidovcům či některým členům vedení ČSSD. Její zastavení žádají ekologické organizace, vědci a profesoři některých českých univerzit. Konfederaci lesnických a dřevozpracujících svazů se nelíbí, že výběrové řízení bylo zahájeno bez předchozího projednání a schválení nové dlouhodobé koncepce LČR.

Zakázka na lesnické práce za téměř 16 miliard korun podle antimonopolního úřadu obsahuje pochybení, které by firma měla odstranit. Úřad proto nedávno zrušil předběžné opatření, aby státnímu podniku umožnil do podmínek tendru zasáhnout. Pokud LČR nedostatky neodstraní, hrozí jim pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK