Dubnová inflace byla proti odhadům ČNB vyšší

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Dubnová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu vyšší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Hlavním důvodem rozdílu byl vyšší než očekávaný růst cen pohonných hmot. Ty reagovaly jen s minimálním zpožděním na vývoj světových cen ropy a benzínů na evropských burzách. Mírně vyšší oproti prognóze byly i ceny potravin, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Naopak se podle ČNB naplnila prognóza regulovaných cen, dopadů změn nepřímých daní a korigované inflace bez cen pohonných hmot.

"Odchylka inflace od prognózy ČNB je prozatím mírná a navíc se týká převážně cen komodit, které jsou obecně kolísavé, takže celkově není prognóza zveřejněnými údaji zpochybněna," uvedl Holub. Celková inflace se podle prognózy ČNB bude v průběhu letošního roku postupně zvyšovat až mírně nad dvouprocentní inflační cíl. V roce 2011 by měla inflace podle ČNB klesnout mírně pod inflační cíl.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v dubnu 2010 meziročně o 1,1 procenta. Dostala se tak poprvé v letošním roce do spodní poloviny tolerančního pásma okolo dvouprocentního cíle cíle ČNB.

Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, se v dubnu zvrátila nad nulovou hranici, když dosáhla 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK