Americké akcie v úvodu zpevňují kolem čtyř procent

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Americké akcie podle očekávání zahájily dnešní obchodování silným růstem. Hlavní Dow Jonesův index, stejně jako širší index S&P 500, měl zisk okolo čtyř procent, index Nasdaq Composite vykazoval téměř pětiprocentní růst. Trh reaguje na dohodu o vytvoření masivního stabilizačního fondu, který má v Evropě zabránit šíření takových krizí, jakou nyní zažívá Řecko.

Dow Jonesův index kolem 09:45 EDT (15:45 SELČ) vykazoval růst o 4,2 procenta a pohyboval se kolem 10.818 bodů. Index S&P 500 byl vyšší o 4,7 procenta, a dostal se tak na zhruba 1162 bodů, index trhu Nasdaq vzrostl o 4,9 procenta na 2377 bodů.

Zástupci Evropské unie jsou připraveni v členských zemích v případě nutnosti aplikovat záchranný plán v dosud nevídaném rozsahu až 750 miliard eur (zhruba 19,2 bilionu Kč).

Plán počítá s pomocí Mezinárodního měnového fondu a intervencí Evropské centrální banky, která začíná s nákupem státních dluhopisů. Obnovují se i takzvané swapové operace mezi americkou centrální bankou (Fed) a ECB. Fed bude ECB na její žádost znovu poskytovat dolarové úvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK