Kurz eura dnes sice rostl, odpoledne se ale většiny zisku vzdal

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Kurz eura dnes sice rostl, odpoledne se ale většiny dnešního nárůstu vzdal. Dopoledne euru pomáhal plán na jeho stabilizaci, pak ale trhy začaly počítat, jak bude tento plán nákladný.

V noci na dnešek euro vystoupalo téměř na 1,31 USD, odpoledne se ale měna vrátila na 1,2825 USD, když minulý pátek uzavírala týden na 1,2731 USD. Kvůli obavám, že Řecko nebude kvůli vysokým úrokům schopné splácet své dluhy a že se tyto potíže rozšíří na jiné státy, se kurz eura minulý týden snížil na 14měsíční minimum 1,2523 USD.

Vůči japonskému jenu se dnes kurz eura zvýšil o tři procenta na 120,34 JPY. Dolar ke koši měn oslabil o 1,1 procenta na 83,534.

Ministři financí EU se v noci v Bruselu dohodli, že v případě potřeby poskytne unie členským zemím, které se dostanou do podobných potíží s dluhy jako Řecko, až 500 miliard eur (12,8 bilionu Kč). Celý mechanismus, který má bránit šíření řecké krize, má platit tři roky a jeho celková výše by se spolu s příspěvkem Mezinárodního měnového fondu měla pohybovat kolem 750 miliard až téměř jednoho bilionu eur.

Kroky, které zabrání šíření krize a zmírní napětí na finančních trzích, podnikne rovněž Evropská centrální banka v koordinaci s americkým Fedem a dalšími centrálními bankami světa. Jde o největší takovou pomoc od kolapsu Lehman Brothers v roce 2008, napsaly banky AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK