Americké akcie celé dopoledne držely všechny ranní zisky

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne držely prakticky všechny zisky, s nimiž den zahájily. Trh těží z všeobecné euforie, která zachvátila burzy po celém světě díky zprávě, že Evropská unie se dohodla na vytvoření masivního stabilizačního fondu, který má zabránit šíření takových krizí, s jakou se teď potýká Řecko. Část analytiků ale upozorňuje na riziko, že trh může hnát vzhůru pouze takzvaná likvidace krátkých pozic a indexy se vrátí k poklesu.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.810 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 4,1 procenta. Širší index S&P 500 měl zisk asi 4,5 procenta a dostal se na 1160 bodů, podobně index Nasdaq Composite zpevnil o 4,7 procenta na 2371 bodů.

Zástupci Evropské unie jsou připraveni v členských zemích v případě nutnosti aplikovat záchranný plán v dosud nevídaném rozsahu až 750 miliard eur (zhruba 19,2 bilionu Kč).

Plán počítá s pomocí Mezinárodního měnového fondu a intervencí Evropské centrální banky, která začíná s nákupem státních dluhopisů. Obnovují se i takzvané swapové operace mezi americkou centrální bankou (Fed) a ECB. Fed bude ECB na její žádost znovu poskytovat dolarové úvěry. Tím zatím klesají obavy o další osud Řecka.

"Mohla zde být stejná situace, jako když padly banky Bear Stearns a Lehman Brothers. Záchranný plán ale ukazuje, jak vážně to Evropa myslí s prevencí," řekl šéf investiční společnosti Alan B. Lancz & Associates Alan Lancz. Záložní úvěry budou k dispozici vládám eurozóny, které si nebudou schopny zajistit peníze na trhu.

Američtí analytici si všímají hlavně toho, že celková částka potenciální pomoci zemím eurozóny převyšuje částku, kterou za účelem podpory svého finančního systému už v roce 2008 přijaly Spojené státy. Takzvaný program TARP (Troubled Asset Relief Program) měl k dispozici přibližně 700 miliard dolarů (asi 13,8 bilionu Kč).

Největší zájem byl dnes o akcie bank a jejich index S&P Financial kolem poledne vykazoval zisk asi 5,6 procenta. Například akcie Bank of America si připsaly kolem sedmi procent, Citigroup zhruba šest procent a JPMorgan Chase asi čtyři procenta.

Analytici ale podotýkají, že v dlouhodobém výhledu se toho moc nemění a ještě se uvidí, zda se evropské země budou schopny s vysokými dluhy vypořádat. Techničtí analytici upozorňují, že trh našel důvod k tomu, aby smazal část vysokých ztrát z minulého týdne a vrátil se k poklesu. Růst by se podle nich mohl obnovit až v létě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK