MMF: Řecký dluh se zatím dá zvládat, hrozbou je slabá ekonomika

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. května (ČTK) - Řecko může svůj dluh zatím zvládat, třebaže jeho zadluženost bude zřejmě ještě za deset let vyšší než dnes. Hrozbou pro platební schopnost země by však byl trvale nízký ekonomický růst. Ve zprávě o Řecku to v pondělí uvedl Mezinárodní měnový fond.

MMF předpovídá, že veřejný dluh Řecka se z loňských 115 procent hrubého domácího produktu dostane v roce 2013 na 149 procent. Poté bude postupně klesat, avšak ještě v roce 2020 bude dosahovat 120 procent HDP. Nárůst dluhu bude podle ekonomů fondu důsledkem "pokračujících vysokých deficitů veřejných financí, které do roku 2013 klesnou na 4,6 procenta HDP (z loňských 13,6 procenta), nízkého ekonomického růstu a deflace".

Zpráva je ze strany MMF první souhrnnou analýzou vyhlídek řeckých veřejných financí od vypuknutí řecké dluhové krize. Ta vedla na počátku tohoto měsíce k dohodě o záchranném úvěrovém programu pro Řecko v sumě 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) od zemí eurozóny a MMF výměnou za razantní řecká úsporná opatření v podobě výdajových škrtů a zvýšení daní ze spotřeby.

MMF schválil svůj díl úvěrů v sumě 30 miliard eur v neděli a řecká vláda by měla požádat o první splátku v těchto dnech. V pondělí ministři financí EU přijali plán v objemu celkem 750 miliard eur (19,2 bilionu Kč), který má zastavit šíření řecké krize do dalších zemí eura.

MMF předpokládá, že řecká ekonomika klesne letos a příští rok úhrnně o čtyři procenta. Poté by měla začít oživovat a po roce 2015 má růst o zhruba 2,75 procenta. Tempa růstu budou pro Řecko zásadní veličinou, protože podle modelových propočtů MMF by růst nižší v každém roce o jeden procentní bod znamenal zvýšení dluhu do roku 2020 na zhruba 166 procent HDP. O jeden bod rychlejší růst by zase dluh za deset let snížil na 80 procent HDP, odhaduje fond.

Fond čeká, že primární rozpočtová bilance, tedy hospodaření bez zahrnutí dluhové služby, se z loňských minus 8,6 procenta do roku 2014 zlepší na přebytek šest procent HDP. Zpráva poznamenává, že řecká vláda je sice plně odhodlána plnit cíle úvěrového programu MMF, existují však značná rizika.

Velmi obtížné bude podle fondu zejména naplnit strategii obnovování konkurenceschopnosti ekonomiky prostřednictvím adaptace domácích cen čili poklesu mezd a cen, v situaci konsolidace veřejných financí. V první fázi programu také bude mít Řecko je velmi malý prostor k reagování na případné vnější šoky, upozorňuje fond.

MMF se domnívá, že obnovení důvěry finančních trhů v Řecko bude nějaký čas trvat. Atény budou mít podle MMF jeden až dva roky, aby si ji získaly, než se budou moci vrátit na trhy pro nové úvěry, až bude podpora ze záchranného balíku vyčerpána.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK