Ropa se vrátila k růstu, typ WTI je za více než 77 dolarů

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes přechodně klesaly, později ale ztráty smazaly a vrátily se k růstu. Trh vyhodnocuje dopady masivního stabilizačního fondu, na jehož vytvoření se dohodli členové Evropské unie, vliv má i předpoklad dalšího růstu spotřeby, jak ho nastínila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC.

Kolem 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 77,10 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší zhruba o 30 centů. Barel severomořské ropy Brent zdražil v podobném rozsahu a dostal se těsně k 80,50 USD.

Analytici upozorňují, že navrhovaný stabilizační fond v bezprecedentním objemu až 750 miliard eur (zhruba 19,2 bilionu Kč) je zatím obklopen řadou nejasností. Lze proto očekávat, že trh s ropou bude značně kolísat a s ním patrně i další trhy. To ukázal už pondělní vývoj na devizových trzích, kde se euro vzdalo prakticky všech vysokých zisků.

Dolar dnes pokračoval v růstu vůči euru, ale později zisky omezil. Slabší dolar obecně přispívá k růstu cen ropy. V růstu pokračuje zlato, které v měnách mimo dolar láme jeden rekord za druhým. Podle analytiků by zlato mohlo být na rekordu i v dolarech už tento týden.

"Ropa se posunula vzhůru, jak dolar trochu klesl proti euru a komoditním měnám. Akciové trhy v USA však oslabují a pokud to tak zůstane, vzestup cen ropy bude asi jen krátkodobý," poznamenal Harry Tchilinguirian, který ve finančním ústavu BNP Paribas analyzuje trh s ropou. Americké akcie dnes zahájily obchodování poklesem, obecně si ale vedly o trochu lépe, než se očekávalo.

OPEC v pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou zvýšil odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok. Země mimo kartel OPEC však budou na trh letos dodávat více ropy, než se kartel původně domníval. OPEC také přiznal, že jeho členové dodržují dohodnuté těžební limity stále méně, teď je to zhruba z 51 procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 80,47 80,12 New York - Nymex WTI červen 77,11 76,80

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK