Zlato vystoupilo na rekordních 1229 dolarů za unci

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. května (ČTK) - Cena zlata dnes večer pokořila dosavadní rekord a vystoupila na historicky nejvyšší hodnotu nad 1229 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Uvedla to agentura Reuters. Zájem o zlato a vytrvalý růst jeho ceny podle analytiků podtrhuje nervozitu, která na finančních trzích nadále převládá.

Zlato v posledních dnech zrychlilo růst v reakci na eskalaci problémů v souvislosti s dluhovou krizí v Řecku. Žlutý kov tak překonal dosavadní rekord z loňského prosince.

Během dneška se cena zlata zvýšila o další více než dvě procenta. Zlato s dodáním v červnu se na komoditní burze Comex v New Yorku prodávalo až za 1229,20 USD/oz. Dosavadní rekord byl u nejbližšího termínového kontraktu z 3. prosince loňského roku a činil 1226,40 USD.

"Nevěřím, že je zde nějaká velká důvěra. Tím programem pomoci se kupuje čas, ale neznamená to, že krize musí být pryč. A právě to se odráží v ceně zlata," poznamenal k trvající nejistotě kolem řecké dluhové krize a jejího možného šíření partner společnosti Logic Advisors Bill O'Neill. Citelné problémy podle něj teprve mohou přijít.

Na promptním trhu, kde se obchoduje zlato k okamžitému dodání, se cena vyšplhala na 1228,25 USD/oz. Předchozí rekord pro tento typ ceny je rovněž z 3. prosince 2009 a činí 1226,10 USD.

Zájem o zlato se mezi investory zvyšuje v dobách politické či ekonomické nejistoty. V současné době se většina lidí nákupem zlata brání také proti hrozící inflaci, která pravděpodobně bude výsledkem masivní expanze měnové báze, ke které v minulých letech sáhla řada předních centrálních bank, aby stimulovala ekonomiku.

"Zlato systematicky ukazuje, že nemusí dodržovat ten tradiční inverzní vztah s dolarem," připomněl O'Neill zakořeněnou představu, že když se cena zlata zvyšuje, musí dolar klesat. "(Zlato) je naprosto v centru pozornosti a bere na sebe roli výběrové měny," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK