ČNB nesouhlasí s některými vyjádřeními ECB v Konvergenční zprávě

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Česká národní banka nesouhlasí s Konvergenční zprávou Evropské centrální banky (ECB), v níž ECB hodnotí hospodářskou a právní konvergenci devíti členských států Evropské unie. Výhrada české centrální banky se týká nového pohledu ECB na finanční nezávislost národních centrálních bank a konstatování, že záporná výše vlastního kapitálu "může nepříznivě ovlivnit" schopnost centrální banky plnit její úkoly. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČNB Marek Petruš.

ECB vydává své hodnocení současně s Konvergenční zprávou Evropské komise, která popisuje připravenost devíti zemí EU na vstup do eurozóny. "Začlenění tématu kapitálu centrální banky do Konvergenční zprávy ECB je neopodstatněným odklonem od zásady EU o rovném zacházení," uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Dodal, že tímto tématem se nezabývala žádná z předchozích konvergenčních zpráv, ačkoli problematika neuhrazených ztrát není nová a ze zemí EU se týká kromě České republiky rovněž Slovenska.

Požadavek na kapitálové vybavení národních centrálních bank byl do Konvergenční zprávy ECB podle ČNB doplněn teprve v pokročilé fázi jejího projednávání. K dotčeným pasážím ČNB opakovaně vznesla kritické připomínky a předložila řadu argumentů na podporu názoru, že záporná úroveň vlastního kapitálu neohrožuje její finanční nezávislost. "Tato jednání, vedená přímo s ECB i na úrovni Evropského systému centrálních bank (ESCB), nevedla k přijetí kompromisu, který by ČNB mohla akceptovat," uvedl Petruš.

ČNB považuje za zcela nepřijatelné konstatování v části týkající se přímo ČR, že "záporný kapitál může nepříznivě ovlivnit schopnost národní centrální banky plnit úkoly v rámci ESCB i na národní úrovni. S ohledem na budoucí přijetí eura by měla být ve vhodném časovém horizontu ČNB poskytnuta přiměřená částka kapitálu, aby byla dodržena zásada finanční nezávislosti."

Jak uvedl Petruš, za celou dobu existence ČNB se nestalo, že by její kapitálová pozice jakkoli podrývala její nezávislost či omezovala rozhodování a operační schopnosti. Proto je ČNB přesvědčena, že o její právní i faktické nezávislosti nemůže být pochyb. Pro ČNB negativní kapitál nepředstavuje problém a centrální banka je schopna dostát svým finančním závazkům.

Podle Tůmy se doporučení ECB obsažené v Konvergenční zprávě neopírá o žádný právní předpis, ani není konvergenčním kritériem. "I z těchto důvodů - a také s ohledem na věcnou situaci ČNB, kterou naše argumentace odráží - nesouhlasíme s jeho začleněním do Konvergenční zprávy," uvedl guvernér. Tak, jak postupně vznikla, bude kumulovaná ztráta ČNB také postupně umazávána z budoucích zisků centrální banky, dodal Tůma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK