Ropa po zprávě o růstu ropných zásob v USA zlevnila k 75 dolarům

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. května (ČTK) - Světové ceny ropy odpoledne v reakci na zprávu o nečekaně vysokém růstu zásob ropy v USA oslabily a americká ropa sestoupila o více než dolar k 75 dolarům za barel. Předtím měly ceny tendenci růst, protože je podporovalo silnější euro a rostoucí akcie, které zpevňovaly díky návrhu úsporných opatření španělské vlády.

Cena americké lehké ropy WTI kolem 17:30 SELČ ztratila 1,15 dolaru a klesla na 75,20 USD za barel. Severomořská ropa Brent však zlevnila jen asi o deset centů na 80,40 USD za barel a její přirážka vůči WTI se dostala na nejvyšší úroveň od loňského února. Brent bývá dražší než WTI jen výjimečně a nyní je vůči ní tak vysoko, protože americkou ropu srážejí rekordní zásoby v klíčovém americkém ropném uzlu Cushing v Oklahomě.

Zásoby ropy v USA minulý týden podle vládního Úřadu pro energetické informace vzrostly o 1,9 milionu barelů, o 0,6 milionu více, než analytici odhadovali. Překvapivě naopak klesly zásoby benzinu, což naznačilo silnou letní motoristickou sezonu, na to však trh příliš nereagoval. "Ropy je na trhu stále velmi hodně a poptávka není nijak vysoká," komentoval to agentuře Reuters analytik Kyle Cooper z houstonské firmy IAF Advisory.

Americká ropa předtím vystoupila až na 77 dolarů za barel s podporou růstu eura vůči dolaru a silnějších akciových trhů. Finanční trhy povzbudil španělský plán úsporných opatření, který zmírnil obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně. Ta v minulých týdnech vyvolávala na trzích otřesy a srážela dolů i ceny ropy, zejména prostřednictvím poklesu eura. Silný dolar snižuje poptávku po ropě mezi nedolarovými investory.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:32 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 80,38 80,49 New York - Nymex WTI červen 75,22 76,37

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK