Přijetí eura je podle politických stran reálné někdy po roce 2015

17.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Politické strany v současnosti nechtějí kvůli současnému stavu veřejných financí stanovovat přesný termín přijetí eura. Reálné je podle jejich představitelů uvažovat o přechodu na jednotnou evropskou měnu někdy po roce 2015. Vyplývá to z vyjádření vrcholných představitelů ODS, TOP09, Strany Zelených, KDU-ČSL a Strana práv občanů - zemanovců (SPOZ) na dnešním finančním fóru Zlaté Koruny. Zástupci ČSSD se akce neúčastnili.

"Euro prodělává krizi, pokud ji zvládne bude to jiná eurozóna než před krizí. Když ji zvládne euozóna, tak budeme po roce 2015 schopni vstoupit," uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Místopředseda ODS Petr Nečas ale uvedl, že by bylo velkou chybou nyní spěchat do eurozóny. "Už žádné termíny. Splnění kritérií mámě dělat kvůli sobě a přijetí eura je druhotné," uvedl. Obdobně se vyjádřil i lídr lidovecké kandidátky na Vysočině Jan Kasal s tím, že k přijetí eura by mělo být vyhlášeno referendum.

"Myslím, že žonglování s termíny je nyní šarlatánství...Až kritéria splníme přijměme takovou měnu, se kterou se bude platit v té době v Německu," uvedl předseda Strany zelených Ondřej Liška. Jako příznivec eura se označil předseda SPOZ Miloš Zeman. Podle něj je možné euro nejdříve v roce 2017.

Odklon od rychlého přijetí eura je vidět i v podnikatelském sektoru. Zatímco před ekonomickou krizí byly menší podniky obchodující se zahraničím podle průzkumu finanční skupiny Citfin pro rychlé zavedení eura, teď se situace výrazně změnila. Přes dvě pětiny firem změnily názor a na společnou měnu v Česku si radši několik let počkají.

Česko si termín pro přijetí eura zatím nestanovilo, podmínky pro vstup do eurozóny vyžadované Evropskou unií ovšem stejně v současnosti neplní. Problémem je hlavně deficit veřejných financí. Ten by měl podle požadavků Bruselu být nižší než tři procenta hrubého domácího produktu, jenže loni vystoupal na 5,9 procenta HDP. Z dřívějšího vyjádření ODS by mohla Česká republika teoreticky přijmout euro v lednu 2015, ČSSD uvádí termín do roku 2016.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK