Maďarská vyjádření o dluhu vyvolala u ratingových agentur neklid

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. června (ČTK) - Vyjádření maďarských činitelů, která upozorňovala na hrozbu dluhové krize řeckého typu, znepokojila nejen finanční trhy, ale vyvolala neklid i u ratingových agentur. Zaměřila totiž zbytečnou pozornost na vysoké maďarské dluhy a vyvolala obavy z povolebního vývoje veřejných financí, dali dnes najevo analytici dvou předních světových agentur Moody´s a Fitch. Na samotné ratingy země, tedy hodnocení schopnosti splácet dluhy, však tato epizoda podle agentur vliv nemá.

Někteří činitelé vládní strany Fidesz i vlády přirovnali ke konci minulého týdne rozpočtovou situaci Maďarska po nástupu nové vlády k situaci, kdy odhalení mnohem vyšších deficitů v Řecku na konci loňského roku spustilo dluhovou krizi. Maďarské signály rozpočtových potíží vyvolaly na finančních trzích nové otřesy, v nichž prudce klesaly kurzy forintu i eura a oslabovaly i světové akciové trhy. Vláda se o víkendu snažila zmírnit škody a nyní dokončuje plán ekonomických a rozpočtových opatření.

"Nedávná vyjádření nemají přímý dopad na vládní možnosti financování, zasahují však do klíčového faktoru maďarských ratingů, jímž je vývoj veřejných financí," řekl ředitel divize evropských státních ratingů u Fitch David Heslam. "Máme starosti o povolební fiskální výhled. Vzhledem k vysokým dluhům nemá Maďarsko moc prostoru pro chybné kroky," řekl Heslam. Dodal, že agentura bude nyní čekat na podrobnosti o nových opatřeních, která by měla vláda přijmout ještě dnes.

Analytik Moody´s Dietmar Hornung označil výroky maďarských činitelů za negativní pro maďarský kredit. "Zaměřují opět pozornost na vysoké maďarské domácí a zahraniční dluhy, což ohrožuje hospodářské oživení, protože to může hnát vzhůru úrokové sazby a srážet směnný kurz," uvedl analytik v týdenním výhledu Moody´s.

Hornung vyjádřil i pochybnosti nad chystanými prorůstovými opatřeními vlády včetně slibu snížení daní. "Zjevná ochota nové vlády přijmout neortodoxní opatření na podporu ekonomického růstu rovněž vyvolává obavy. Podle našeho názoru hrozí, že tyto nejistoty dále poškodí úvěruschopnost Maďarska," dodal analytik.

Řada analytiků se domnívá, že vládní činitelé mluvili k domácímu publiku, protože Fidesz chce prosadit výrazné rozpočtové škrty, aby mohl snížit daně a přitom zachovat plánovaný deficit. Pozorovatelé však konstatují, že Fidesz si tržně nekorektními vyjádřeními zatopil u trhů na dlouhou dobu. "Jejich image utrpěla velmi vážné škody a bude trvat velmi dlouho, než znovu získají věrohodnost, nejen u trhů, ale, což je důležitější, z hlediska zahraničních přímých investic," řekl agentuře Reuters Peter Attard Montalto z londýnské Nomury.

Většina ekonomů považuje maďarskou situaci za daleko lepší než řeckou. Deficit se blíží tříprocentní hranici, státní dluh sice dosahuje 80 procent HDP, avšak je mnohem nižší než řecký. Maďarská zahraniční platební bilance byla loni v přebytku a ekonomika se na rozdíl od řecké vymaňuje z recese a příští rok by měla růst o více než tři procenta.

Maďarská vláda nestojí ani před nutností získat desítky miliard eur ke splacení dluhopisů, jimž vyprší splatnost, protože letos musí získat k těmto účelům jen asi pět miliard eur (asi 130 miliard Kč). Navíc má ještě k dispozici pro případ nouze 3,5 miliardy eur z předloňského záchranného balíku Mezinárodního měnového fondu a EU a možnost získat takto dalších pět miliard eur. Rezervy centrální banky dosahují zhruba 34 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK