Lotyšsko v červenci zřejmě získá tranši 108 mil. od MMF a EU

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Riga 7. června (ČTK) - Lotyšsko v červenci zřejmě získá tranši 108 milionů eur (2,8 miliardy Kč) z úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Šéf lotyšské mise fondu dnes oznámil, že ekonomika země dává dobrá znamení a že převod tranše vedle fondu podporuje i Evropská komise.

Fond uvolní tranši ve druhé polovině července, až její převod schválí i jeho ústředí. Mise fondu v Rize již potřebné dohody uzavřela. Lotyšsko postihl v minulém roce nejhlubší propad ekonomiky v EU.

Země si vyjednala u fondu a unie balík pomoci za 7,5 miliardy eur na konci roku 2008. Musí ale snížit výdaje, zvýšit daně a snížit tím rozpočtový deficit, aby podmínky pomoci splnila. Lotyšská vláda naznačila, že na příští rok přijme další úsporná.

"Politická opatření za poslední rok pomohla obnovit důvěru a jsou tu známky, že se ekonomika po výrazném loňském propadu začíná stabilizovat," napsal ve zprávě šéf lotyšské mise MMF Mark Griffiths.

Loni se hrubý domácí produkt Lotyšska propadl o 18 procent. Griffiths dodal, že se lotyšský HDP v prvním čtvrtletí stabilizoval, průmyslová výroba i maloobchod se zotavily a vývoz výrazně vzrostl. Připomněl také, že zemi ještě čeká spousta práce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK