ČSAD Praha holding chce v Praze u Pankráce stavět nové kanceláře

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Společnost ČSAD Praha holding připravuje v Praze nedaleko Pankráce výstavbu dvou nových kancelářských budov. Začátek stavby firma odhaduje na červen 2012, dokončit je chce v říjnu 2014. ČTK to dnes zjistila z dokumentů předložených firmou k posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA). ČSAD Praha holding je známý hlavně jako provozovatel autobusového nádraží na Florenci.

Celková hrubá podlažní plocha plánovaných sedmipatrových budov má činit 40.095 metrů čtverečních. Z toho má být 17.902 čtverečních metrů pronajímatelných kanceláří. V přízemí se počítá s obchody, část má sloužit jako střešní zahrady. Stavba se bude nacházet v ulici Sdružení poblíž magistrály. Jen kousek od stavebních pozemků se na Pankráci nachází řada dalších již stojících kancelářských budov.

ČSAD Praha holding oznámila loni na podzim také plán na stavbu kancelářské budovy s pronajímatelnou plochou kolem 9000 metrů čtverečních v Praze-Karlíně. Pro zahájení stavby ale potřebuje nejdříve najít nájemce alespoň pro třetinu budovy. Podle již dřívějších údajů firmy můžou být ideálně karlínské kanceláře dokončené v roce 2012. Developeři podle realitní poradenské společnosti King Sturge nezačínají v současnosti stavět dříve, než předem pronajmou alespoň 50 procent kanceláří.

Minulý týden se ve veřejné databázi EIA objevily informace také o dalších plánech developerů na nové kanceláře v hlavním městě. Metrostav Development chce postavit kancelářskou budovu u Palmovky, Tweelingen plánuje výškové administrativní centrum na Chodově.

Podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum si firmy za letošní první tři měsíce v hlavním městě pronajaly 48.940 čtverečních metrů administrativních ploch. Meziročně je to nárůst o 21 procent. Na 58 procent z této poptávky ale tvořily obnovené smlouvy, v minulých letech byl jejich podíl minimální. Bez nájemců bylo v prvním čtvrtletí v Praze 11,8 procenta kancelářských ploch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK