Miliardář Berggruen podepsal smlouvu o převzetí řetězce Karstadt

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf 8. června (ČTK) - Miliardář Nicolas Berggruen dnes podepsal smlouvu o převzetí německého řetězce Karstadt, který se dlouho zmítal ve finančních problémech a hrozila mu likvidace. Developerská společnost Highstreet, která má v Karstadtu obchodní zájmy, ale Berggruena varovala, že zánik firmy stále není zažehnán, pokud nový vlastník nedodrží všechny stanovené podmínky.

Berggruen byl jako nový vlastník vybrán v pondělí, firmu se ale snažila získat i společnost Highstreet. Ta je majitelem asi dvou třetin obchodních prostor, které v Karstadtu pronajímá. S prodejem řetězce je spojena i řada podmínek, které má Berggruen dodržet. Mezi nimi jsou například i pravidla, za kterých se budou obchodní prostory dál pronajímat.

K podmínkám, které jsou s prodejem řetězce Karstadt spojeny, patří i schválení transakce antimonopolním úřadem. K tomu se Berggruen musí dohodnout se zástupci Highstreet, že přistoupí na jejich podmínky ohledně zmíněného pronájmu prostor.

Finanční podmínky transakce žádná ze stran nesdělila. Analytik finančního ústavu Commerzbank Jürgen Elfers nicméně podle agentury Reuters řekl, že Berggruenova nabídka obsahovala kupní cenu zhruba 70 milionů eur (asi 1,8 miliardy Kč) a příslib, že v příštích třech letech do podniku investuje dalších asi 240 milionů eur (kolem 6,2 miliardy Kč). Berggruenův mluvčí komentář k transakci neposkytl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK