Čínský export v květnu vystřelil o 50 pct -zdroje

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


ŠANGHAJ/PEKING, 9.června (Reuters) - Čínský vývoz v květnu meziročně vzrostl zhruba o 50 procent, uvedly ve středu zdroje. Toto číslo vysoce...

...předčilo očekávání a poslalo prudce vzhůru akcie na šanghajské burze.

Hlavní čínský akciový index <.SSEC> smazal předchozí ztráty a uzavřel růstem o 2,8 procenta, největším za dva týdny, neboť zpráva o nečekaně silném růstu exportu zmírnila obavy, že by evropská dluhová krize mohla poškodit ekonomický růst v Číně.

Údaj o vývozu bude oficiálně oznámen ve čtvrtek jako součást dat o zahraničním obchodu. Analytici očekávali za květen meziroční zvýšení exportu o 32 procent po dubnovém nárůstu o 30,5 procenta.

Pokud se údaje potvrdí, pak by prudký nárůst zahraniční poptávky naznačoval, že riziko útlumu čínské ekonomiky je velmi nízké, řekla ekonomka Huang Lin ze společnosti Soochow Securities v Pekingu.

"Riziko dvojího poklesu (světové ekonomiky) není tak velké, jak se mnozí obávají, a čínská ekonomika letos vzroste přes 9 procent," řekla.

Na globální trhy se po zprávě o vývozu opatrně začala vracet chuť riskovat.

Australský dolar smazal ztráty vůči dolaru a burza v Hongkongu <.HSI> se také zotavila z předchozích ztrát a stoupla o 0,7 procenta.

Překvapivě silný výsledek vývozu přišel spolu s čísly, jež ukazují, že výkon domácí ekonomiky odpovídá poměrně vysokým očekáváním, uvedly tři zdroje.

Spotřebitelské ceny v Číně v květnu meziročně vyskočily o 3,1 procenta, zatímco v dubnu stouply o 2,8 procenta, řekl podle zdrojů přítomných na středeční investorské konferenci vysoký vládní představitel.

Tento činitel publiku také řekl, že objem nových úvěrů v květnu dosáhl 630 miliard jüanů (92,2 miliardy dolarů) oproti 774 miliardám v dubnu.

"Dotyčný představitel tato čísla prezentoval během konference, ale v podstatě odpovídají našim prognózám," uvedl jeden ze zdrojů.

Ekonomové oslovení Reuters předpověděli, že meziroční inflace v květnu dosáhla 3,0 procenta a objem nových úvěrů činil 600 miliard jüanů. <ECONCN> [CN-POLL-ECI-LEN]

Údaje o spotřebitelské inflaci a aktivitě průmyslu vyjdou v pátek. Data o úvěrech může centrální banka zveřejnit kdykoli.

Čínské ekonomické ukazatele často kolují ve vládních kruzích i na trhu před oficiálním zveřejněním a někdy podléhají revizím na poslední chvíli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK