PVK loni klesl zisk o třetinu, obrat mírně vzrostl

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK) loni meziročně klesl zisk o více než třetinu na 401 milionů korun. Společnost naopak mírně zvýšila obrat z předloňských 4,76 na 4,8 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, která zásobuje vodou zejména obyvatele hlavního města a v menší míře Středočeského kraje a kraje Vysočina. Firma je členem skupiny Veolia Voda.

Společnost loni vyrobila 124 milionů metrů krychlových vody, zhruba o dvě procenta méně než v roce 2008. Téměř tři čtvrtiny produkce pocházejí z úpravny vody Želivka, zhruba čtvrtina vody pro Prahu z úpravny vody v Káraném. Jako rezervní zdroj pro případ havárií na dvou hlavních zdrojích slouží úpravna v pražském Podolí.

Průměrná denní spotřeba vody v Praze loni klesla z předloňských 122 na 115 litrů na obyvatele. Pokles spotřeby vody je dlouhodobým trendem v celé České republice, Pražané jí však spotřebovávají téměř o čtvrtinu více než činí celorepublikový průměr.

O tři miliony, na 120 milionů krychlových metrů, se zvýšilo množství vyčištěné vody, z nějž téměř 94 procent prošlo Ústřední čistírnou odpadních vod v Troji. Mírně vzrostly - na 20,99 procenta - ztráty vody v síti.

Firma dodává vodu 1,25 milionu obyvatel Prahy a dalším 200.000 obyvatel Středočeského kraje a kraje Vysočina. V závěru roku zaměstnávala 1071 zaměstnanců, meziročně o 25 méně.

Vodárenské firmy loni v Česku vyrobily a prodaly méně vody než v roce 2008. Výroba vody poklesla o 2,3 procenta na 653 milionů krychlových metrů. Stejnou měrou se snížilo také množství odebrané vody, které dosáhlo 505 milionů kubíků. Přes pokles odběrů bylo na vodném a stočném domácnostem i podnikům loni fakturováno celkem 26,6 miliardy korun, téměř o 1,5 miliardy více než před rokem. Stejně jako v předchozích letech totiž také loni rostla cena vodného i stočného.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK