Opel by mohl získat pomoc od čtyř německých spolkových zemí

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. června (ČTK) - Čtyři německé spolkové země s továrnami automobilky Opel chtějí samostatně jednat s vedením firmy o možnostech alternativní pomoci poté, co spolková vláda odmítla poskytnout státní pomoc ve formě záruk na úvěry. Uvedli to dnes premiéři spolkových zemí Hesensko, Durynsko, Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Jürgen Rüttgers upozornil, že existuje řada možností a nástrojů, jak automobilce Opel pomoci. Neposkytl však žádné podrobnosti, napsala agentura DPA.

Opel žádal po Německu, kde má čtyři továrny, státní záruky na úvěry v hodnotě přes miliardu eur (26 miliard Kč). Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle ale ve středu poskytnutí pomoci odmítl. Opel má v Německu kolem 24.000 zaměstnanců. Montuje v zemi modely Insignia, Astra a Corsa.

Opel je součástí největší americké automobilky General Motors. Ta původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Nakonec se ale rozhodla, že si německou divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Toto rozhodnutí však rozzlobilo Německo, které dávalo přednost prodeji a bylo připraveno nabídnout finanční podporu novému majiteli.

Restrukturalizace povede k zániku celkem 8300 pracovních míst. Opel má kromě Německa továrny rovněž v Británii, Španělsku, Rakousku a Polsku a v Evropě zaměstnává kolem 48.000 lidí.

GM požádala o pomoc i vlády dalších zemí, ve kterých má Opel továrny. Generální ředitel Opelu Nick Reilly ve středu uvedl, že Británie a Španělsko již vyjádřily zájem poskytnout Opelu garance a Polsko a Rakousko se k nim zřejmě brzy připojí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK