SIA: Světové tržby za prodej čipů letos vzrostou o 28,4 procenta

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. června (ČTK) - Celosvětové tržby za prodej čipů letos vzrostou o 28,4 procenta na 290,5 miliardy dolarů (téměř 6,2 bilionu Kč). Růst odvětví zajistí především rychle se rozvíjející mladé trhy jako Čína a Indie, uvedla dnes Asociace polovodičového průmyslu (SIA). Na další roky ale předpovídá mírnější nárůst.

Podle odhadů asociace se tržby čipového odvětví v příštím roce zvýší o 6,3 procenta na 308,7 miliardy a v roce následujícím o 2,9 procenta na 317,8 miliardy dolarů.

"Poptávku po informačních technologiích, která tak vytváří poptávku po polovodičích, vytvářejí mladé trhy, zejména Čína a Indie," uvedl ve zprávě prezident asociace George Scalise.

Odvětví podle něj zahájilo rok s vyváženými zásobami. A na trhu teď nejsou známky, že by se v současné době nějaké přebytečné zásoby hromadily, dodal Scalise. Připomíná ale, že po zbytek roku se meziroční nárůst prodeje bude zpomalovat.

Mezi velké výrobce čipů patří americké podniky Intel, Texas Instruments, Advanced Micro Devices a Nvidia. Z Evropy se mezi ně řadí STMicroelectronics a z Asie Hynix Semiconductor, napsala agentura Reuters.

Očekává se také, že letos ve světě porostou i kapitálové výdaje do zařízení na výrobu polovodičů. Analytická skupina Gartner je dnes odhadla na 35,4 miliardy dolarů (759 miliard Kč). Proti minulému roku, který postihla hospodářská recese, je to nárůst o 113 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK