Cena ropy se díky Číně a výhledu poptávky zvyšuje

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes opět zvyšovaly a značný vliv na jejich růst měly dva hlavní faktory. Trh jednak reagoval na statistiku z Číny, která ukázala pokračují silný růst tamní ekonomiky, zapůsobil ale i výhled Mezinárodní agentury pro energii (IEA), který nastínil vyšší poptávku po ropě v letošním roce.

Krátce před 19:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával asi za 75,30 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší zhruba o 1,2 procenta. Během dne ale vystoupila až nad 76 dolarů. Barel severomořské ropy Brent zpevnil o trochu méně a prodával se za 74,70 USD.

Čína dnes potvrdila středeční data, která unikla do médií a ukázala, že v květnu se objem vývozu z Číny zvýšil skoro o 50 procent. To podpořilo jak ceny ropy, tak ceny akcií. Ceny ropy se zvyšují už tři dny a za tento měsíc prozatím vykázaly nejvýraznější růst za tak krátkou dobu.

"Na trh se vrací chuť riskovat," poznamenal analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch.

Agentura IEA ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou dnes aktualizovala odhad růstu poptávky na letošní rok hlavně v důsledku růstu poptávky po pohonných hmotách ve Spojených státech. Uvedla také, že s vyšší spotřebou počítá v Číně. Odhad růstu poptávky IEA zvýšila o 70.000 na 1,68 milionu barelů denně. Celková spotřeba by tak letos měla v průměru dosahovat 86,44 milionu barelů denně. Loňská spotřeba v průměru dosahovala 84,76 milionu barelů ropy denně.

"I když zpráva agentury IEA se dá zcela jistě považovat za překvapení pro trh a za impulz k růstu cen, musíme se ptát, zda IEA není s ohledem na události posledního měsíce tak trochu pozadu za skutečným vývojem," uvedl analytik společnosti Citi Futures Tim Evans.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 74,70 74,27 New York - Nymex WTI červenec 75,27 74,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK