Americké akcie ve čtvrtek vzrostly díky čínskému vývozu

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. června (ČTK) - Akcie amerických společností ve čtvrtek vzrostly díky řadě příznivých ekonomických zpráv. Čísla o čínském vývozu a z amerického trhu práce uklidnila investory, že situace není po krizi nijak špatná.

Klíčový index Dow Jones stoupl o 273,28 bodu na 10.172,53 bodu. Nasdaq Composite se zvýšil o 59,86 bodu na 2218,71 bodu, oba indexy si tak připsaly 2,8 procenta. Dow Jones poprvé v tomto týdnu uzavřel den nad hranicí 10.000 bodů.

Akcie ropných společností a energetik rostly v reakci na jejich propad ze středečního večera, kdy trh ovládly obavy z toho, že BP bude muset snížit dividendy kvůli rozsáhlému úniku ropy do Mexického zálivu. Ve čtvrtek se emise BP zvýšila o 12,3 procenta. Anadarko Petroleum, která má v problematickém vrtu menšinový podíl, stoupla o 12,4 procenta.

Investoři se zbavovali akcií déle než měsíc kvůli obavám, že krize s dluhy evropských států zpomalí hospodářský růst ve světě. Trhy uklidnilo prohlášení Číny, že nemá v plánu zbavovat se obligací evropských vlád. Navíc přišla zpráva, že vývoz z Číny v květnu vzrostl o výrazných 48,5 procenta, napsala agentura AP.

S rostoucí ochotou investorů na světových finančních trzích riskovat se zvýšil kurz eura. Stoupl třetí den za sebou díky výraznému zájmu o obligace španělské vlády, který zmírnil obavy z toho, že země nebude schopna financovat svůj dluh. I na devizovém trhu posílil důvěru investorů růst čínského exportu.

Kurz eura se za čtvrtek zvýšil o 1,2 procenta na 1,2130 USD, přesto má od začátku roku vůči dolaru ztrátu přes 15 procent. Vůči japonskému jenu se kurz jednotné evropské měny zvýšil na 110,73 JPY, také s denním ziskem 1,2 procenta. Dolar vůči jenu stagnoval kolem 91,27 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK