Letošní deficit se musí vejít do 5,3 pct/HDP -Nečas (OPAK.)

11.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Nečas: letos je nutné udržet deficit na 5,3...

...pct/HDP

* Nečas: schodek 4,8 pct/HDP v příštím roce je strop

* Do poloviny července resorty posílají podklady na MF

PRAHA, 10.června (Reuters) - Deficit veřejných financí v letošním roce je třeba udržet v plánovaném rámci do výše 5,3 procenta hrubého domácího produktu, řekl ve čtvrtek lídr Občanské demokratické strany (ODS) Petr Nečas.

Nečas uvedl, ODS podporuje návrh ministra financí Eduarda Janoty na dodatečné úspory zhruba za 10 miliard poté, co bilance státního rozpočtu v prvních letošních měsících zůstala za očekáváním zejména kvůli slabšímu výběru daní.

"Považujeme za nesmírně důležité, aby byl dodržen konvergenční program," řekl úřadující šéf ODS po setkání s ministrem Janotou.

Nečas v současnosti jedná o sestavení vlády pravého středu se stranami TOP 09 a Věci veřejné. Agentura Fitch již minulý týden reagovala na možnost sestavení fiskálně odpovědné vlády zlepšením výhledu hodnocení závazků Česka na pozitivní ze stabilního. [ID:nKOR452276]

Chce-li nová vláda výrazně promluvit do sestavování rozpočtu na příští rok, měli by její ministři nastoupit do poloviny července, kdy jednotlivé resorty odesílají podklady na ministerstvo financí, uvedli Nečas s Janotou.

Strop pro příští rok bude na úrovni 4,8 procenta, ale nová vláda bude usilovat o ještě nižší deficit, dodal Nečas.

"Pokud někde bude možnost provést ambicióznější krok, tak jej určitě provedeme. Tím bychom totiž dali jasný signál, že tady je snaha zastavit zadlužování," řekl Nečas.

(Reportér: Robert Müller; Autor: Jan Korselt; Editoval: Jan Schmidt)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK