Wall St roste díky zotavení eura, sektoru energie

11.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 11.června (Reuters) - Americké akcie ve čtvrtek zaznamenaly nejlepší seanci za devět dnů v reakci na signály o zlepšení situace na trhu...

...euroobligací. Investoři nakupovali také akcie energetického sektoru, jež čelily výprodeji během předchozí seance.

Všechny energetické tituly indexu S&P 500, s výjimkou čtyř, uzavřely seanci výš. Index energetického sektoru S&P <.GSPE> stoupl o 4,9 procenta.

Akcie firmy BP <BP.N> obchodované v New Yorku vyskočily o 12,3 procenta den poté, co se propadly téměř o 16 procent.

Španělsko prodalo tříleté dluhopisy za 3,9 miliardy eur, přičemž zaznamenalo silnou poptávku, a vyslalo tak pozitivní signál směrem k investorům obávajícím se nezájmu o obligace zadlužených evropských států. Euro vůči dolaru posílilo o 1,2 procenta, když vystoupalo nad 1,21 dolaru. [ID:nLDE6581SK]

Čína potvrdila, že její vývoz v květnu meziročně vyskočil téměř o 50 procent, a uklidnila tak obavy z dopadu evropské krize na globální růst.

"Aukce španělských dluhopisů proběhla dobře a trh čerpal podporu ze sílného čínského vývozu," uvedl Brian Lazorishak, portfolio manažer z Chase Investment Counsel.

"Postupně přicházely dobré zprávy týkající se mnoha z největších negativních faktorů, jež táhly trh dolů."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 2,76 procenta na 10.172,53 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 2,95 procenta na 1086,84 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 2,77 procenta na 2218,71 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK