Marek Belka novým guvernérem polské centrální banky

11.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA, 11.června (Reuters) - Po čtvrtečním hlasování dolní komory polského parlamentu se guvernérem centrální banky stal bývalý premiér a...

...ekonom MMF Marek Belka.

Tento výsledek finanční trhy určitě přivítají.

Belka, jenž stál v čele evropské sekce Mezinárodního měnového fondu a podílel se na řešení dluhové krize kontinentu, nahrazuje ve funkci Slawomira Skrzypka, který zahynul při dubnové havárii polského vládního letadla v Rusku.

"Toto rozhodnutí vrací do centrální banky po smolenské tragédii stabilitu," uvedl po hlasování polský úřadující prezident Bronislaw Komorowski, jenž je současně maršálkem Sejmu.

"Je třeba vyslat signál, že zlotý a polská ekonomika jsou stabilní," řekl Belka po hlasování novinářům.

Ministr financí Jacek Rostowski zvolení Belky přivítal.

"Očekávám dobrou spolupráci mezi Polskou národní bankou a vládou při realizaci ekonomické politiky," řekl.

"Belka je velmi profesionální ekonom se zkušenostmi z mezinárodních institucí a evropské ekonomiky. Takže si je vědom slabých míst evropské ekonomiky a bude postupovat tak, aby ochránil polskou ekonomiku," řekl Rostowski novinářům.

Belka po svém čtvrtečním zvolení řekl, že není třeba určovat nový termín pro přijetí eura, a také poukázal na to, že eurozóna, již trápí dluhová krize Řecka i dalších zemí, nijak nespěchá s přijímáním nových členů.

Belka se nijak nevyjádřil o budoucích pohybech úrokových sazeb, ale řekl, že pokud ekonomický růst bude následovat zrychlení inflace, nebude váhat zvýšit úvěrové náklady.

Finanční trhy zvolení Belky přivítaly a očekávají, že po sérii vnitřních rozmíšek zvýší důvěryhodnost centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK