Sokolovské strojírny půjdou do arbitráže kvůli investici v Kanadě

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 11. června (ČTK) - Sokolovské strojírny se budou prostřednictvím mezinárodní arbitráže domáhat peněz za své zmařené investice v Kanadě. Dvě tamní firmy je údajně připravily zhruba o 30 milionů korun. Peníze investovaly strojírny do obchodních společností Trensept a Trensept Automation ve městě St. Catherines. Obě ale přestaly podnikat, uzavřely areál a dluží také dalším subjektům. Řešení případu mezinárodní arbitráží dnes schválila valná hromada Sokolovských strojíren.

Sokolovské Strojírny měly v kanadských firmách minoritní účast. Podle právníka strojíren Tomáše Ficnera cestovali zástupci strojíren už dvakrát do Kanady, kde se snažili věc vyřešit. Podruhé se obrátili i na místní policii, ale bezúspěšně. Uvedl, že Trensept a Trensept Automation mají řadu věřitelů, kteří od nich také vymáhají pohledávky. Jejich výše převyšuje majetek obou firem. "Jeden ze společníků je momentálně nezvěstný, druhý by měl být nyní v Česku," uvedl Ficner.

Strojírny vedly kvůli dlužným částkám soudní spory, dnešní valná hromada ale rozhodla, že budou zastaveny. Podle Ficnera se tak firmě vrátí alespoň 600.000 korun, která vydala na soudní poplatky. "Pokud by soud nedopadl v náš prospěch, o tyto peníze by strojírny přišly. Proto teď půjdou právě cestou arbitráže. Uplatňovat budou i své zástavní právo na nemovitostech obou firem v areálu v Kanadě," dodal Ficner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK