Pražská burza dopoledne zpevňuje mírně přes půl procenta

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Pražská burza dopoledne mírně rostla, index PX kolem 11:00 posiloval o 0,63 procenta na 1139,8 bodu. V systému nejprodávanějších akcií SPAD získávala většina emisí, burzu táhly vzhůru hlavně obě banky a těžební společnost NWR, vyplývá z údajů burzy.

Akcie rakouské Erste Bank, pro kterou dnes přední švýcarská banka UBS zlepšila doporučení z "neutrálního" na "koupit", dopoledne připisovaly 1,61 procenta na 712,30 Kč. Cenné papíry Komerční banky zdražily o 0,7 procenta na 3610 Kč. Posilovala také emise těžební NWR, která získala 1,6 procenta na 222 Kč.

Nejaktivněji se dopoledne obchodovalo s cennými papíry energetické firmy ČEZ, které ztrácely 0,15 procenta na 908,50 Kč při objemu obchodů přes 138 milionů Kč.

David Brzek z Fio banky pro dnešek předpovídá, že pražská burza naváže na své dva předchozí růstové dny. Čtvrteční silný závěr na trzích v USA a kladné obchodování v Asii bude podle něj v úvodu dne působit pozitivně. Zvýšené doporučení pro Erste Bank pak podpoří nákupní zájem o její emisi.

"Akcie NWR ve čtvrtek nepatřily k hlavním tahounům, dnes by však mohla být situace částečně odlišná a titul by se měl obchodovat opět nad hranicí 220 Kč," uvedl Brzek. Naopak nákupní zájem by podle něj mohl postupně slábnout u akcií ČEZ. "V průběhu dne postupně očekáváme vybírání krátkodobých zisků před víkendem. Důležitá pro určení závěrečného obrazu dne budou data o maloobchodních tržbách z USA," dodal Brzek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK