Německá centrální banka zlepšila odhad růstu německé ekonomiky

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. června (ČTK) - Německá ekonomika by se měla v letošním roce zvýšit o 1,9 procenta. Předpověděla to dnes německá centrální banka Bundesbank. Zlepšila tak svou předchozí prognózu, která počítala s růstem o 1,6 procenta. Banka rovněž zvýšila odhad růstu pro příští rok na 1,4 procenta z předchozích 1,2 procenta.

Bundesbank nicméně varovala, že nezaměstnanost pravděpodobně poroste, protože propouštění v průmyslu by mělo převážit nad růstem počtu pracovních míst ve službách. Banka očekává, že míra nezaměstnanosti v Německu v příštím roce stoupne na osm procent z letošních 7,9 procenta. V květnu míra nezaměstnanosti činila 7,7 procenta.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce očekává nárůst domácí ekonomiky o 1,4 procenta. V příštím roce počítá vládní prognóza se zrychlením hospodářského růstu na 1,6 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK