VERZE 2-Nová vláda zatím nestanoví termín přijetí eura

16.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Termín přijetí eura se zatím stanovovat...

...nebude

* Podmínkou je, že eurozóna bude plnit vlastní pravidla

(přidává Drobilův citát, souvislosti)

PRAHA, 16.června (Reuters) - Vláda, o níž jednají ODS, TOP 09 a Věci veřejné, zatím nestanoví termín vstupu Česka do eurozóny a bude sledovat, jak se v bloku dodržují jeho vlastní pravidla, uvedli ve středu členové expertní vyjednávací skupiny.

Zavedením eura se vyjednavači zabývají v rámci podpory podnikání s tím, že by opuštění koruny pomohlo zejména vývozům, které tvoří zhruba dvě třetiny hrubého domácího produktu (HDP).

"Dohodli jsme se, že datum (pro euro) teď stanovovat nebudeme, podmínkou je, že se budou v eurozóně plnit maastrichtská kritéria," řekl Paggio agentuře Reuters.

Straničtí vyjednavači se ve středu také dohodli na dostavbě jaderné eletkrárny Temelín nebo na vracení daně z přidané hodnoty (DPH) z neproplacených faktur, uvedl Paggio.

Shodu na těchto bodech potvrdil také zástupce Občanské demokratické strany v expertní komisi Pavel Drobil s tím, že pravidla daná pro vstup do eurozóny by měli dodržovat i nynější členské státy.

"Je to jako zelená karta na golfu, pro její získání musíte splnit určitá pravidla, pak už je to na vaší cti. Chceme, aby se (členové eurozóny) chovali jako gentlemani na golfu," řekl Drobil agentuře Reuters v telefonickém rozhovoru.

Maastrichtská kritéria předepisují stabilitu kurzu národní měny a úrokových sazeb, inflaci do 1,5 procentního bodu nad průměrem tří členů EU s nejpomalejším růstem cen, schodek veřejných financí do 3 procent hrubého domácího produktu a celkové zadlužení země do 60 procent HDP.

Ze 16 členských států eurozóny splňovaly na konci loňského roku podmínky deficitu veřejných financí jen Finsko a Lucembursko, u celkového dluhu je doplňovaly Kypr, Slovensko, Slovinsko a Španělsko.

Lídr ODS Petr Nečas minulý týden uvedl, že v příštím roce by schodek českých veřejných financí neměl překročit 4,8 procenta HDP, ale nová koalice by měla usilovat o deficit ještě nižší. [ID:nMUL053963]

Ministr financí Eduard Janota navrhuje za tím účelem na příští rok škrty a navýšení daní celkem za 68 miliard korun. [ID:nMUL623139]

Vyjednávací týmy mají svou práci dokončit do 30.června a poté lídři stran doladí programové prohlášení vlády, aby kabinet nastoupl do poloviny července. Měl by tak stihnout vypracovat vlastní návrh státního rozpočtu na příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK