Průmyslová výroba v USA v květnu zrychlila růst na 1,2 procenta

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. června (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v květnu vykázala růst o 1,2 procenta, zatímco v dubnu po zpřesnění dat vzrostla o 0,7 procenta. To je méně, než se původně čekalo, uvedla dnes tamní centrální banka (Fed). Květnový růst sice překonal odhady analytiků, zčásti za ním ale stojí větší odběr elektřiny v důsledku teplejšího počasí. To řadu lidí totiž nutí zapínat klimatizaci.

Výroba v síťových podnicích, kam patří mimo jiné elektrárny, se v květnu zvýšila o 4,8 procenta. Zastavila tak pokles, který trval tři měsíce. Výroba v lehkém průmyslu během pátého letošního měsíce vzrostla o 0,9 procenta.

Míra využití kapacit, která ukazuje rezervy ekonomiky, se zvýšila o jeden procentní bod na 74,7 procenta. To je nejvíce od října 2008. Znamená to citelný nárůst proti loňskému květnu, kdy byly kapacity využity pouze z 68,5 procenta, tehdy ale byla ekonomika v recesi. Květnový údaj ale zůstal 5,9 bodu pod průměrem let 1972 až 2009.

Fed vývoj průmyslové výroby a míru využití kapacit sleduje velmi pozorně. Odvozuje z ní totiž, v jakém stavu je ekonomika a zda hrozí nárůst inflace. Pokud by se zvýšil tlak na růst cenové hladiny, mohlo by to centrální banku přimět k tomu, aby přehodnotila svůj slib nechat základní sazby delší dobu beze změn.

Vzhledem k tomu, že míra využití kapacit nadále zůstává pod dlouhodobým průměrem, tlak na růst cen by zatím neměl hrozit. Základní úrok by tak měl v USA prozatím zůstat na historickém rekordu blízko nuly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK