Pražská burza mírně posílila, index přidal 0,29 procenta

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Pražská burza dnes opět mírně posílila, hlavní index PX skončil proti úterku silnější o 0,29 procenta na 1161,3 bodu. Nejvíce se dařilo akciím mediální společnosti CME, na úterní růst dnes navázaly více než čtyřprocentním ziskem, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie CME navázaly na svůj růst v zámoří a v Praze si připsaly 4,11 procenta na 484 korun.

Bankovní tituly zakončily obchodování smíšeně. Zatímco Erste Bank si připsala jedno a čtvrt procenta na 740 Kč, Komerční banka za nízké likvidity o téměř procento přišla a den končila na 3600 korunách.

V zisku byla i pojišťovací skupina VIG, připsala si 1,56 procenta na 877,60 Kč.

Ztrácely naopak akcie těžební společnosti NWR, titul přišel o 1,17 procenta na 227,90 Kč.

ČEZ oznámil týdenní zpoždění restartu druhého temelínského bloku, který byl v dubnu odstaven kvůli doplnění paliva. Na cenu akcií to ale podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky nemělo vliv, akcie uzavřely stejně jako v úterý na hodnotě 919 Kč.

Objemy obchodů se posunuly k průměru. Objem obchodů v systému SPADu za dnešní den je 1,431 miliardy Kč, průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,497 miliardy korun.

Evropské akcie dnes po většinu dne mírně ztrácejí, jedním z důvodů je podle Adamkoviče desetiprocentní pokles počtu započatých staveb v USA. Investory zklamala také Nokia, která snížila výhled pro výsledky za druhé čtvrtletí. "kcie Nokie si upsaly deset procent a za poslední dva měsíce propadla už o více než 35 procent," upozornil Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK