BP ruší výplatu dividendu, nejprve chce zaplatit škody

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. června (ČTK) - Britský energetický koncern BP ruší po zbytek letošního roku výplatu dividend. Po schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou to dnes před novináři oznámil předseda správní rady firmy Carl-Henric Svanberg. BP chce podle něj nejprve zaplatit škody, které způsobila v důsledku havárie v Mexickém zálivu. Firma dividendu vyplácí ve čtvrtletních intervalech.

BP dnes také na výzvu amerického prezidenta souhlasila s tím, že převede na vázaný účet 20 miliard dolarů (téměř 420 miliard Kč), které budou použity právě na úhradu oprávněných nároků. Z fondu budou hrazeny náklady na vyčištění pobřeží, ale i škody, které vznikly tamním rybářům a firmám z odvětví cestovního ruchu.

Obama o výsledku jednání s představiteli BP informoval veřejnost z Oválné pracovny Bílého domu. Částka 20 miliard dolarů, kterou nyní dává BP stranou, ale podle Obamy neznamená strop. Pokud by se ukázalo, že škody po havárii budou vyšší, BP by zřejmě musela zaplatit více. Pro tuto chvíli se ale podle Obamy zdá, že 20 miliard dolarů by mělo stačit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK