Stávka norské těžbě ropy a zemního plynu nebude

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 17. června (ČTK) - V norské těžbě ropy se podařilo zabránit stávce, která by ohrozila i produkci zemního plynu v Severním moři. Zaměstnanci uzavřeli po několika dnech jednání s těžebními společnostmi mzdovou dohodu, uvedl dnes státní arbitr.

Obavy z toho, že stávka omezí přítok suroviny z Norska, držely v posledních dnech v napětí britský trh se zemním plynem, i když mnozí předpokládali, že se vláda do jednání vloží, aby se protest neuskutečnil. Norsko je druhým největším producentem zemního plynu v Evropě.

Do stávky chtělo dnešním dnem vstoupit kolem 400 dělníků dvou ropných polí společnosti Statoil a jednoho naleziště skupiny Shell. "Žádná stávka nebude," řekl po jednání arbitr Nils Dalseide. Podrobnosti mzdové dohody ale nikdo neoznámil.

Za zaměstnance jednali zástupci odborových svazů Industri Energi, SAFE a Lederne. Arbitrážní vyjednávaní s vedením koncernů protáhli přes dnešní půlnoc, kterou odbory stanovily jako konečný termín, ve snaze dohodu uzavřít.

Také u dřívějších konfliktů mezi zaměstnanci a podniky v severomořské těžbě energií norská vláda zasahovala kvůli případnému dopadu protestů na norskou ekonomiku. Produkce ropy a plynu tvoří zhruba polovinu vývozu ze země, třetinu daňových příjmů a čtvrtinu hrubého domácího produktu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK